Monday, July 1, 2013

Ujian? Alhamdulillah..


Bismillahirrahmanirrahim..alhamdulillah masih diberi peluang menyedut oksigen. masih diberi peluang jantung ini berdegup dan alhamdulillah masih diberi peluang untuk jemari ini menulis seciput ilmu yang ada. moga bermanfaat pada yang membaca.

Ujian yang Allah bagi pada kita. Itu tanda apa? Kasih kah? atau benci? Allah dah jawab dalam Al-Quran bukan?

"Patutkah manusia menyangka Bahawa mereka akan dibiarkan Dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?"
Al-Ankabut : 2

Aduh. Ini jawapan Allah. Siapa yang berani cakap dia telah beriman selagi mana dia tidak diuji? Nah, lihat sejarah dan sirah zaman Rasul-rasul dan nabi-nabi. Mereka semuanya diuji. Ujian mereka lagi hebat. Bukankah Allah tidak akan bebankan seseorang itu melebihi kemampuan dirinya? Allah. Lupakah kita doa itu senjata orang Islam? Jadi, ucaplah alhamdulillah. Hoi, Allah pilih kau kot!! Bukan semua orang dapat ujian ni. Ini tanda kau kuat.

Mungkin sudah ramai dalam kalangan kita yang sedar isu dunia Islam. Isu Palestin, isu Syria, isu Turki, isu Mesir dan sebagainya. Tapi dalam kesedaran kita itu, layakkah kita bergoyang kaki tatkala umat Islam ditindas? masih ada masa lagi untuk kita berguling-guling dalam jahiliyah? sedangkan Islam ditolak di bumi Anbiya'? 

Sedih membaca kisah Ikhwan kita di Mesir. Dulu mereka menolak Husni Mubarak. Mereka laungkan Irhal. Nah, Allah kabulkan doa kita. Islam mula naik di Mesir. Alhamdulillah. Sujud syukur kita. Namun, masih ada yang dengki dengan Islam. Sedangkan Islam tidak menindas sesiapa. Mereka tidak suka Islam kembali 'izzah di bumi Anbiya' itu. Allah. Masih ada juga manusia seperti ini. Ku sangka jatuhnya Husni Mubarak, naiknya Mursi kerana mereka mahukan Islam. kerana Islam itu ADIL

Dan hari ini, golongan Tamarrud itu berkumpul. Memberontak. Mereka kembali melaungkan Irhal kepada Mursi. Allah. Kita tahu, pro Mubarak masih ada disekeliling. Mereka tidak akan senang duduk melihat Islam menang. Busuknya hati mereka. Mereka bakar pejabat Ikhwan kita. dan merompak kelengkapannya. Kuatnya mereka. Hebatnya mereka. Diuji sebegitu rupa. Allah, Kau uji mereka kerana Kau tahu mereka kuat. Kau tahu kami umat Islam akan tembakkan doa untuk kemenangan Islam. Ya, Engkau lebih tahu apa yang terbaik..

Apa peranan kita? Walaupun kita tidak berada di Mesir, tidak berada di Syria dan juga Palestin. Kita masih punya senjata. DOA! Itu senjata utama kita. Jangan sekali kita perlekehkan usaha mereka-mereka yang ingin melihat Islam bangkit. Kerana kita adalah saudara mereka juga.

Kadang kala rasa hopeless. Tak sanggup melihat mereka diuji sebegitu rupa. Tapi at the same time, kagum dengan kentalnya jiwa mereka. Gagah semangat juang mereka. Allah. Berbeza dengan kita di bumi Malaysia. Pesan buat sahabat, jangan pernah lupa ikuti isu mereka yang kental ini. Perjuangan mereka adalah vitamin buat jiwa kita. Moga hammasah mereka terkesan dijiwa kita.

Jangan kita jadi lemau dengan perkara yang berkaitan dengan diri kita semata. Jangan kerana exam kita ketepikan saudara kita. Tergamak kita kata "alah, itu hal dorg la.bukan kat malaysia pun" atau "tak payah la nak sibuk sangat nak ambik tahu pasal dorg. kita kat sini pun tak settle lagi". Aduh. Kalau tunggu segalanya settle, bila kah waktunya? Mungkinkah sewaktu ajal tiba? Masih ada ke waktu untuk kita?

Jangan sampai diri menyesal. Kerana kita bekerja di jalan ini, bukan untuk dunia. Tapi adakah peluh didunia ini akan membantu kita di akhirat kelak.

Tsabbit qulubana 'ala dinik.
Allah, selamatkan mereka di Mesir, Syria dan Palestin
juga
umat Islam semuanya

Amin.

0 コメント: